Verslag: YALFest 2016

Verslag: YALFest 2016

yalfestlogo_475367576
Al maanden keek ik er naar uit. Ik had direct nadat de kaartverkoop begonnen was een kaartje bemachtigd, in de tussentijd alle boeken bijeengesprokkeld en heel wat gespeculeerd over de invulling van de dag. Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: de allereerste editie van YALFest!

Ik heb de luxe dat er een bus direct van mijn huis naar de binnenstad van Utrecht rijdt, dus liep ik zondag om half 11 op mijn gemakje richting de Winkel van Sinkel. Tot mijn grote verbazing stonden er toen al een stuk of twintig, dertig andere enthousiastelingen – en ik maar denken dat ik vroeg was. Ik koos de rij waarbij mijn workshop aangegeven stond en al snel kwamen ook mijn vriendinnen aangelopen.

Stipt 11 uur gingen de deuren open (nou ja, die stonden al open. We mochten in elk geval toen naar binnen). Afhankelijk van de rij waarin je stond, en dus welke workshop je had, kreeg je een blauw of een oranje bandje. Ook kregen we direct een enorm volle goodiebag in onze handen gedrukt. Ik pakte een drankje en zocht snel een plekje op zodat ik goed zicht had. Al snel was de zaal helemaal volgestroomd (en dan bedoel ik ook echt propvol) en had ik de inhoud van mijn goodiebag uitvoerig geïnspecteerd. Bart Boonstra kwam het podium op en introduceerde de auteurs, die ieder onder luid applaus naar het podium kwamen. Tijdens het hoofdprogramma werden de auteurs eerst door Bart geïnterviewd, moesten ze het daarna tegen elkaar opnemen met een quiz (die gewonnen werd door Ransom Riggs) en kon tot slot het publiek vragen stellen aan de auteurs.

Daarna was het tijd voor de eerste pauze: de lunch. Boven stond voor iedereen een lunchpakketje klaar met daarin melk, een appel en twee broodjes (die ik helaas niet kon eten, maar ach). Al snel vormde zich mega rijen voor de standjes die boven in een iets te kleine ruimte waren opgesteld.

YALFEST16_3

Ik zat zelf in de tweede workshop ronde, dus de pauze plus het uur daarna kon ik besteden aan alle leuke dingen die georganiseerd werden. Zo liet ik een tijdelijke tattoo zetten, kreeg ik blauwe glitters op mijn gezicht en keek ik wat rond bij de standjes met leuke sieraden. Ook besloten Ellis en ik samen op de foto te gaan met de auteurs (wat ging die rij snel!). Ik had best een beetje medelijden met ze: met alle aanwezigen aan de lopende band foto’s maken in een kleine twee uur lijkt me geen pretje!

YALFEST16_2

Ellis en ik maakten ook nog (hilarisch mislukte) foto’s in de photobooth, lieten een versje van Lars opstellen en besloten uiteindelijk toch maar in de eeuwigdurende rij van het karikatuur tekenen te gaan staan. Uiteindelijk hebben we 2.5 uur (en dat is dus niet eens overdreven, helaas) in die rij gestaan en onze workshops laten schieten. Het werd een beetje een principe kwestie. We stonden op een gegeven moment een uur in de rij, en ja, toen moesten en zouden we die karikatuurschets hebben ook! Ik mag nu wel vol trots zeggen dat ik er eentje in bezit heb!

YALFEST16_4

Om vijf uur hadden we dan eindelijk allebei onze schets in bezit en ja, toen was het evenement alweer ten einde! Met een hele groep zijn we nog naar Dogma gelopen, maar ik had eigenlijk niet zo’n zin in een hotdog. Met Esmee ben ik toen nog wat eten gaan halen – voor mij een broodje, voor haar een yoghurtje – en toen ging ik snel naar huis. Kapot was ik namelijk wel, na zo’n uitgebreid evenement! Ja, er zijn zeker puntjes ter verbetering te noemen (zo was het eigenlijk te druk), maar hé, dat is eigenlijk altijd wel het geval bij dergelijke evenementen. Het belangrijkste is dat ik het enorm gezellig heb gehad én zeven geweldige auteurs heb mogen ontmoeten. Ik ben benieuwd naar YALfest 2017, want het kan alleen nog maar beter worden!

YALFEST16_1

Ben jij van plan om volgend jaar (weer) naar YALFest te komen?


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

12 gedachten over “Verslag: YALFest 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *