3% – Seizoen 1: intrigerend en angstaanjagend

3% – Seizoen 1: intrigerend en angstaanjagend

Toen ik op Netflix rondkeek welke series ik zou kunnen downloaden voor mijn vlucht richting Curaçao, kwam ik de serie 3% tegen. Leuk feitje: deze Netflix Original science-fiction serie komt uit Brazilië. Er wordt dan ook geen Engels in gesproken (maar daar hebben de ondertiteling voor). De synopsis intrigeerde me en dus besloot ik tijdens mijn 9 uur durende vlucht de acht afleveringen van het eerste seizoen te kijken.

Dat bleek een goede keuze, want al vanaf de eerste aflevering wist 3% me te boeien. De verhaallijn deed me een beetje denken aan De Test van Joelle Charbonneau. We volgen namelijk een aantal jongeren, allemaal twintig jaar oud, die meedoen aan Het Proces, een uitgebreide test waaruit zal blijken of ze goed genoeg zijn om zich bij de 3% van de bevolking te voegen die op het eiland wonen. De overige 97%? Die leeft in armoede op het vasteland.

Het seizoen heeft een hoog tempo en het verveelt geen moment. 3% doet enorm realistisch aan en zette me bovendien aan het denken. De kandidaten die we volgen zijn ieder totaal verschillend en doen ook allemaal om hun eigen redenen mee. Hoewel ik vanaf het begin zo mijn favorieten had, merkte ik gaandeweg dat de personages – en daarmee mijn mening – steeds minder zwart-wit bleken te zijn. Iedereen heeft zijn eigen motieven, zijn sterke en zwakke punten, zijn positieve en negatieve eigenschappen.

Juist die focus op het menselijke maakte dat ik de serie zo goed vond. 3% liet me ontzettend twijfelen. Aan alles. Gedurende Het Proces komen de meest uiteenlopende proeven voorbij – proeven die het uiterste van de kandidaten vergen en soms het slechtste in hen naar boven halen. Daarnaast heeft zich in de wereld van 3% een Verzet gevormd dat zich met Het Proces bemoeit en blijkt het idyllische eiland misschien wel niet zo idyllisch te zijn. Wat is goed en wat is slecht? En hoe ver mag en kan je gaan om de ideale maatschappij te creëren?

Hoe verder je in het seizoen komt, hoe spannender de proeven worden en hoe meer je te weten komt: zowel over de kandidaten als over de proefleiders. Ik zat gedurende de acht afleveringen continu op het puntje van mijn (vliegtuig)stoel. Gelukkig blijven er aan het einde van het eerste seizoen genoeg vragen over om uit te kijken naar een tweede seizoen – dat bovendien al bevestigd is.


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

3 gedachten over “3% – Seizoen 1: intrigerend en angstaanjagend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *