Donna Freitas over schrijven, Unplugged en haar favoriete boeken

Donna Freitas over schrijven, Unplugged en haar favoriete boeken

Vrijdag 21 april vond de aftrap van één van de leukste weekenden van 2017 (nu al!) plaats. Het YALfest weekend! Samen met Emmy, Melisa, Esmee en een hoop andere bloggers en pers reisden we af naar Houten, om de auteurs te interviewen. Samen met Emmy interviewde ik Donna Freitas, auteur van Unplugged en De mensenmarkt.

Emmy: Je hebt een druk leven als onderzoeker, spreker en schrijver. Gebruik je je academische onderzoek bij het schrijven?

Op bepaalde manieren is schrijven een vakantie van mijn academisch onderzoek. Voor mijn onderzoek interview ik jongeren en studenten. Zo heb ik onderzoek gedaan naar seks, naar social media en ben ik nu bezig met een onderzoek naar succes. Dat zijn behoorlijk relevante onderwerpen voor YA. Veel van mijn studenten vertellen me hun ideeën over romantiek, over hun dromen en dergelijke. En die ideeën vinden nog wel eens hun weg naar één van mijn boeken.

Unplugged gaat over technologie en apps. Onlangs heb ik onderzoek gedaan naar social media en dat was er zeker onderdeel van. Wat ik vooral zo leuk vind aan fictie in vergelijking met non-fictie, is dat er bij fictie geen voetnoten zijn. Ik kan dingen gewoon verzinnen. Bij non-fictie kan dat niet. Nou ja, het zou kunnen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Thyrze: Vormde je onderzoek naar social media de inspiratie voor Unplugged?

Ik wilde Unplugged al voor dat onderzoek schrijven. Maar terwijl ik het verhaal verzon, sprak ik ook met allerlei studenten die het continu over social media en smartphones hadden. Ik zat er midden in. Studenten praatten allemaal over hun telefoons en hoe ze er niet weg van konden komen. Dus ja, mijn onderzoek had wel invloed op Unplugged.

Emmy: Voor het boek deed ik een dag Unplugged: 24 uur zonder telefoon, internet etc. Ik vond het verschrikkelijk!

Ik zal je vertellen wat ik van mijn studenten leerde. Unpluggen was voor hen over het algemeen niet een eigen keuze. Vaak was het bijvoorbeeld een ouder die hun telefoon wegnam tijdens een vakantie. De eerste twee, drie dagen zonder ervoeren ze dan ook als een hel. Maar daarna kwamen ze op een punt van euforie, waarna ze het ineens heel fijn vonden dat niemand met ze in contact kon komen en ze zich echt vrij voelden. Dus ik heb het idee dat je niet slechts voor één dag kan unpluggen. Je moet het voor een langere tijd volhouden.

Zelf heb ik trouwens geen smartphone. Nooit gehad ook. Dat zorgt voor grappige situaties, omdat mensen niet weten hoe ze met me in contact kunnen komen. Maar ik zeg dan altijd dat ze me gewoon een tijd kunnen geven en dan ben ik er.

Thyrze: Kun je ons iets meer vertellen over je schrijfproces?

Aan de ene kant is het voor mij vaak een stem, dus dat ik de stem van een personage in mijn hoofd hoor. Ik schrijf altijd in de ochtend en soms is het een onderdeel van mijn werk om te gaan zitten met mijn koffie en een boek en dan te wachten tot mijn personages tegen me gaan praten. Wat ook wel gebeurt is dat ik bijvoorbeeld een idee heb dat me maar blijft plagen. Een ‘wat als’.

Bij Unplugged vroeg ik me meerdere dingen af. Hoe zou de wereld er bijvoorbeeld uit zien als je niet langer in een lichaam opgroeide, maar enkel virtueel? Wat houdt dat in en hoe zou je eruit zien? Vervolgens vroeg ik mijzelf af: Wat als je apps naar jezelf kunt downloaden? Ik zou mijn benen bijvoorbeeld langer maken, en allerlei gave dingen doen. Je zou een app kunnen downloaden waarmee je kunt vliegen. The sky is the limit, really. Daarnaast was ik geïntrigeerd door het idee van een vrouw die virtueel opgroeit en daardoor haar lichaam nog nooit gezien of aangeraakt heeft. En wat nou als je nog nooit in je lichaam hebt gezeten en er dan ineens op je zestiende wel in komt? Dus ja, ik had allemaal vragen in mijn hoofd die samen Unplugged vormden.

Emmy: Is er een boek waarvan je gewild had dat je het zelf geschreven had?

Ik zou heel graag Philip Pullmans His Dark Materials geschreven hebben. Maar helaas, dat heb ik niet. Daarnaast is er nog een auteur, B.T. Gottfred, die inmiddels twee boeken geschreven heeft: Forever for a Year en The Nerdy and the Dirty. Die boeken hebben een van de beste voices die ik ooit gelezen heb in YA. Die had ik graag geschreven.

Emmy: Zijn voices van personages belangrijk voor jou?

Ja! I love voices.

Thyrze: Mijn blog heet Infinite Stories. Daarom stel ik auteurs altijd de vraag welk boek zij een oneindig aantal keer zouden kunnen lezen zonder verveeld te raken. Welk boek of verhaal is dat voor jou?

His Dark Materials, zonder twijfel. En waarschijnlijk ook Harry Potter. Ik zou die boeken steeds weer kunnen lezen. Ik lees en herlees de boeken van Sarah Dessen ook graag. Zij schrijft verhalen over high schools en die vind ik geweldig. Het is een beetje als mash potatoes: comfort food.

Een van de redenen waarom ik de boeken van Pullman zo geweldig vind is de wereld. Zijn fantasie is echt grenzeloos. Ik kan gewoon niet geloven dat iemand zoiets kan verzinnen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Caraval van Stephanie Garber, een van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar. Ik kan gewoon niet geloven dat zo’n wereld uit iemands hoofd komt, dat ze dat gewoon verzonnen heeft!

Thyrze: In Nederland is onlangs het vervolg op Unplugged, De mensenmarkt, verschenen. Kun je ons vertellen wat we kunnen verwachten?

Nou, het is erg duister. Ik kan niet geloven dat ik zoiets heb geschreven. Er zit een liefdesdriehoek in dit boek. Er was natuurlijk al een jongen in Unplugged en nu is er eentje bij gekomen. En het wordt nog lastig, want ik vind de tweede jongen heel erg leuk. Ik hoop dat men De mensenmarkt op een hele gave manier gaat vinden beginnen. De eerste pagina’s van het boek beginnen namelijk met een kidnapping en een sneeuwstorm. Dus, ja, het is een intens boek en ik vond het heerlijk om te schrijven.


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

2 gedachten over “Donna Freitas over schrijven, Unplugged en haar favoriete boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *