Jenny Han over Harry Potter, zussen en haar boeken

Jenny Han over Harry Potter, zussen en haar boeken

jennyhanDat september vol zat met de leukste auteursbezoeken zal niemand ontkennen. Ik in elk geval niet! Zo kreeg ik al de kans om Laure Eve te interviewen en mocht ik een weekje later ook Jenny Han, auteur van Aan alle jongens van wie ik hield en PS ik hou nog steeds van je, vragen stellen. Samen met Katja hadden we een kwartier de tijd om Jenny Han de hemd van het lijf te vragen.

Let op: bevat mogelijk spoilers als je Aan alle jongens van wie ik hield nog niet gelezen hebt.

Thyrze: Mijn blog heet Infinite Stories. Daarom stel ik auteurs altijd de vraag welk boek zij een oneindig aantal keer zouden kunnen lezen zonder verveeld te raken. Welk boek of verhaal is dat voor jou?
Waarschijnlijk is dat Harry Potter. Ik heb alle boeken in één keer uitgelezen. Delen 4, 5, 6 en 7 heb ik allemaal de avond dat ik ze kocht direct uitgelezen. Ik kon gewoon niet stoppen. Maar als je na een nachtelijke release party thuis komt, begint met lezen, en rond 6 à 7 uur ’s ochtends klaar bent.. tsja, dan vergeet je nog wel eens wat. Ik heb daarom elke keer dat ik de boeken lees weer het gevoel iets nieuws te lezen. J.K. Rowling heeft op een geweldige manier allerlei dingen in het eerste deel verwerkt die later belangrijk blijken te zijn.

Katja: ik hoorde dat je een Slytherin bent!
Ja, dat klopt! Toen ik eerst ontdekte dat ik Slytherin was, was ik verdrietig. Ik wilde dat niet zijn en probeerde de test zo te maken dat ik Ravenclaw zou zijn. Dus als een echte Slytherin probeerde ik de test te manipuleren, haha. Want ik wilde een Ravenclaw zijn, maar diep van binnen hoopte ik een Gryffindor te zijn. Maar ja, nu heb ik er vrede mee een Slytherin te zijn en ben ik er trots op.

Katja: Zou je wel eens een ander genre willen proberen?
Ik hou van fantasy en dystopische boeken… eigenlijk vind ik alles leuk. Ik begon met realistische contemporary en in YA is het een beetje zo dat je of het een of het ander doet. En ik vindt allebei heel erg leuk. Ik heb ook andere dingen geschreven, maar die heb ik gewoon niet uitgegeven. Ik werk aan iets dat niet contemporary is, maar ik heb nog niet precies ontdekt wat de context ervan gaat zijn, dus wellicht wordt dat mijn volgende boek.

De dingen waarvan ik hou zijn eten en versieringen. Dat komt hoe dan ook in mijn boeken voor. Dus ongeacht het genre komen er dingen in voor die ik leuk vind. Romantiek,  kleding en versieringen zullen hoe dan ook in al mijn boeken voorkomen.

Thyrze: Wat inspireerde je om Aan alle jongens van wie ik hield te schrijven?
Mijn grootste inspiratiebron is mijn eigen leven. Ik ben heel close met mijn zussen. Mijn zusje is zelfs meegekomen naar Nederland. Zussen komen altijd in mijn boeken voor, hoe dan ook. Ik vind de relatie tussen zussen namelijk heel interessant om te ontdekken. Ook wilde ik iets schrijven over een meisje die je niet zo vaak ziet in boeken, films en tv. Lara Jean is heel tevreden is met wie ze is. Ze heeft niet echt grote ambities of de behoefte meer te zijn dan ze nu is. Ze hoeft niet populairder te zijn of andere vrienden of vriendjes te hebben. Ze vindt zichzelf goed zoals ze is en is blij met zichzelf. Ik vond het intrigerend om iemand te verzinnen die tijd wil doorbrengen met haar familie en niet op zoek is naar meer.

Thyrze: Op wie van de zussen lijk jij het meest?
Ik denk dat ik het meest op Lara Jean lijk, op bepaalde manieren dan. Ik lijk echter ook veel op Margot, omdat ik het type ‘grote zus’ ben. Margot is ambitieus en wil wel heel veel. Dat heb ik met haar gemeen. Net als Lara Jean ben ik heel romantisch, altijd aan het dromen en hou ik van bakken.

interviewjennyhan

Katja: Ik vind de Koreaanse invloeden in het boek heel gaaf. Er zijn immers veel boeken over blanke personages. Hoe belangrijk vind jij diversiteit in boeken?
Ik denk dat het hebben van verschillende soorten verhalen, de verhalen alleen maar rijker maakt. Het is heel belangrijk voor iedereen om deze verschillende verhalen te lezen en zich te kunnen identificeren met verschillende soorten mensen die er anders uit zien als jij, of een andere opvoeding gehad hebben. Empathie is enorm belangrijk. Via verhalen kun je je inleven in anderen.

Thyrze: Het tweede boek begint op Nieuwsjaardag met allerlei traditionele gebruiken. Is dit ook hoe jij Nieuwjaarsdag viert?
Jazeker! Toen ik klein was, vond ik het ontzettend leuk. De hele familie kwam samen, net als de vrienden van mijn ouders. Ik buigde dan voor hen en wensde hen een gelukkig nieuwjaar, waarop zij mij geld gaven. Het gaat altijd op volgorde van de oudste tot de jongste. Mijn grootouders zaten op de bank en aangezien mijn vader de oudste is, boog hij dan als eerste. Daarna kwamen dan mijn tantes en ooms en tot slot de kinderen.

Toen ik op de middelbare school zat, vond ik het echter niet zo leuk meer. Ik kon namelijk nergens heen omdat onze vader ons om 7 uur wakker maakte om naar oma en opa te gaan. In het boek heeft iedereen daarom nog een kater.

Thyrze: In het eerste boek komen Lara Jeans brieven terecht bij de jongens aan wie ze gericht zijn. Wat zou jij doen als jou dat zou overkomen?
Ik vind dat Lara Jean er veel beter mee omgaat dan ik ooit zou doen. Het is zo genant. Ik heb vroeger ook brieven geschreven aan de jongens die ik leuk vond en heb ze bewaard. Zelfs als die jongens de brieven nu nog onder ogen zouden krijgen, zo’n twintig jaar later, zou ik me compleet voor schut gezet voelen.

Thyrze: Welk van de brieven vond je het leukst om te schrijven?
Ik vond die van Peter het leukste om te schrijven, omdat deze een beetje gemeen is. Degene die ik het leukst vond, is juist die van John. Die schreef ik als eerste, voordat ik ook maar iets anders op papier had gezet. John zat ook als eerste in mijn gedachten. Sterker nog, hij was een enorm groot deel van het boek. Toen ik me realiseerde dat ik twee boeken zou schrijven, heb ik hem er echter uitgehaald omdat ik hem voor het tweede deel wilde bewaren. Hij was oorspronkelijk dus een groot onderdeel van het eerste deel, maar er was gewoonweg niet genoeg ruimte in het boek om dat personage goed genoeg tot z’n recht te laten komen.

Thyrze: Josh vs. Peter. Naar wie gaat jouw voorkeur?
Peter, zeker weten. Peter is iemand die goed in z’n vel zit. En ook al zijn Lara Jean en Peter heel verschillend, dat hebben ze met elkaar gemeen. Lara Jean is vrij introvert en Peter vrij extrovert, maar ze zijn beiden heel tevreden met wie ze zijn. Die twee samen zorgen daarom voor een heel interessante dynamiek. Lara Jean heeft namelijk niet de behoefte om continu bij Peter te zijn. Ze is wel een beetje onzeker in het tweede deel, maar over het algemeen passen hun persoonlijkheden goed bij elkaar.


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *