YALFest Persconferentie

YALFest Persconferentie

YALFestPersconferentie3

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: zondag 24 april was eindelijk de eerste editie van YALFest! Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad. Mijn verslagje van het evenement kun je hier lezen. De vrijdag voor het evenement had ik echter al de eer om samen met een aantal bloggers de auteurs te interviewen tijdens mijn allereerste persconferentie ooit! Waar het zoal over ging? Nou, over middelbare school ervaringen, Harry Potter en bookconfessions. Want waarover anders? ;). Lees vandaag mijn verslag van deze gezellige middag!

Ruim om tijd kwam ik samen met een aantal andere bloggers aan bij de Vechtclub XL, waar het interview plaats zou vinden. Daar aangekomen stonden er al een aantal meiden en kwamen er al snel nog een aantal bij. Toen was het zo ver: we mochten naar binnen!

Het was echt onwerkelijk om het zaaltje binnen te lopen en daar alle auteurs op een rijtje te zien zitten: Tom Ellen, Lucy Ivison, Arwen Elys Dayton, Ransom Riggs, Tahereh Mafi, Becky Albertalli en Stephanie Perkins. Gelukkig leek het alsof ik niet de enige was die behoorlijk onder de indruk was. Zo nerveus als de bloggers waren, zo relaxed waren de auteurs. Ze konden het duidelijk goed met elkaar vinden en hielden het gesprek tijdens het interview dan ook met gemak op gang.

YALFestPersconferentie2

De eerste vraag die gesteld werd was gericht aan Arwen Elys Dayton. Wat het mooiste is dat zij tijdens haar reizen heeft mogen zien? Voor Seeker waren dat absoluut de kasteel ruïnes, voor ons wellicht niet zo spannend omdat wij overal kastelen hebben staan, maar voor Arwen Elys Dayton erg inspirerend.

Aan Stephanie Perkins werd vervolgens gevraagd wat voor haar zo aantrekkelijk is aan het schrijven van YA. Volgens Stephanie Perkins trekken veel schrijvers toch naar de momenten, de tijden, waarop zij belangrijke dingen meemaken. Zelf vond ze tiener zijn enorm moeilijk: “Ik was er klaar voor om volwassen te zijn en serieus genomen te worden. Volwassenen vergeten  heel makkelijk dat tieners eigenlijk ook volwassenen zijn die dezelfde dingen doormaken. Het enige verschil is dat tieners dit voor het eerst doen en dus meer fouten maken terwijl ze ontdekken hoe je volwassen moet zijn.” Ze begon met het schrijven van liefdesverhalen, omdat ze als tiener de man ontmoette die de liefde van haar leven bleek te zijn: “Hij is er altijd. Hij is mijn safety blanket.”

Ook Lucy Ivison vond haar tienertijd niet bepaald spetterend. “Ik vond het zo vreselijk om hier te wonen, met al die ruïnes en kastelen, waar niemand schooluniformen draagt en waar je nooit echt mee wordt uitgevraagd.” Ook Becky Albertalli kan erover meepraten: “Ik had als tiener het meest seksloze leven ooit. Ik kreeg mijn eerste kus pas op het moment dat ik al geen tiener meer was, terwijl ik het idee had dat iedereen om me heen die ervaringen wel had. Daarom schrijf ik waarschijnlijk ook boeken met nerdy personages die wel die wel die liefdes beleven.” Ransom Riggs liet daarentegen weten juist wel een fijne tijd beleefd te hebben op de middelbare school. Hij zat namelijk op een speciale school, waar iedereen even slim was als hijzelf. “De weirdo’s waren juist degenen die spijbelden, rookten en relaties hadden. Eigenlijk had ik toen al mijn eigen home for peculiar children.” Tahereh Mafi is op haar beurt heel duidelijk: “Highschool can go straight to hell“.

YALFestPersconferentie1

Met de volgende vraag verschoof het onderwerp naar niemand minder dan Harry Potter. Want in welke huizen zouden de auteurs hun personages eigenlijk indelen? Becky Albertalli en Stephanie Perkins weten het wel, Stephanie heeft al haar personages zelfs al eens ingedeeld in een van de huizen omdat ze onwijs fan van Harry Potter is. Zo zitten de meeste personages uit haar boeken ofwel in Ravenclaw ofwel in Gryffindor en is ze zelf ook een Ravenclaw. “Behalve Cricket [uit Lola & The Boy Next Door]. Hij is ontzettend lief, hij is mijn Hufflepuff.” Dan gooit Tahereh Mafi een behoorlijke bekentenis de zaal in, namelijk dat Ransom Riggs nooit verder is gekomen dan het tweede deel van Harry Potter. “Ik ben een enorme Harry Potter fan. Je begrijpt dat dit een groot probleem vormt binnen onze relatie,” lacht ze.

Ransom Riggs is echter niet de enige met een book confession. Zo bekent Arwen Elys Dayton dat ze To kill a Mockingbird pas op late leeftijd gelezen heeft. Dit is in Amerika een van de belangrijkste boeken, die dan ook op elke high school gegarandeerd gelezen wordt. Stephanie Perkins vindt Shakespeare maar moeilijk en vermoeiend en Becky Albertalli geeft toe dat ze Fifty Shades of Grey én een deel van het tweede boek gelezen heeft: “Uiteindelijk moest ik wel stoppen.” Tahereh Mafi: “Ik ga nu waarschijnlijk iets zeggen waardoor jullie me allemaal gaan haten. Ik heb The Lord of the Rings nooit gelezen.” Ze heeft zelfs de films niet gezien: ”Ik kom er gewoon niet doorheen. Iedereen lijkt op elkaar!” Lucy Ivison laat de leerlingen bij haar op school boeken lenen die ze eigenlijk niet mogen lezen van hun ouders: “Ik ben een slechte bibliothecaris.”

Ook vertelden ze allemaal nog welk magische item of magische kracht ze zouden willen hebben als dat kon. Zo zou Becky Albertalli graag willen kunnen teleporteren: “Dan zou ik hier net zo vaak naar evenementen kunnen komen als dat ik dat thuis doe!” Stephanie Perkins zou graag tijd willen manipuleren zodat ze meer tijd heeft om haar boeken te schrijven, waar Tom Ellen tijd graag stil zou willen kunnen zetten, zoals in Saved by the Bell gebeurde. Ransom Riggs: “Ik woon in Los Angeles en hetgeen waar ik het meest over fantaseer is minder verkeer. Zodat de snelwegen altijd lijken op zondagmorgen om 04:00”. Arwen Elys Dayton heeft altijd al willen kunnen vliegen, en Lucy Ivison weet niet zo goed wat ze zou willen. “Onzichtbaarheid misschien? Of zou dat saai zijn?”.

Voor ik het wist was de tijd alweer om. Gelukkig heb ik wel van alle auteurs nog een handtekening kunnen laten zetten én ben ik met ze op de foto geweest. De auteurs zijn stuk voor stuk ontzettend lieve en dankbare mensen die echt de tijd voor ons namen. Ik heb een geweldige middag gehad!

Wat is jouw book confession?

 

 


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

2 gedachten over “YALFest Persconferentie

  1. Ik heb een blogpost op de planning staan met allemaal bookconfessions. Hier is alvast een sneakpeak voor jou 😉 … ik zet foutgeplaatse boeken terug op hun juiste plekje als ik in de bibliotheek rondloop. In de boekenwinkel trouwens ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *