Blogtour: 7x waarom je ‘Op de rand van het niets’ moet lezen

Blogtour: 7x waarom je ‘Op de rand van het niets’ moet lezen

Op 14 maart verscheen bij HarperCollins het spannende Op de rand van het niets van de Nederlandse Corinne Duyvis. Speciaal voor de verschijning van dit boek is een blogtour georganiseerd door de uitgever, en die mag ik aftrappen. Vandaag geef ik daarom 7 redenen waarom je dit boek echt zou moeten lezen!

1. De auteur is Nederlands

Zoals ik al aangaf is Corinne Duyvis Nederlands, geboren en getogen in Amsterdam. Zelf vind ik het altijd extra leuk om boeken van Nederlandse auteurs te lezen – zeker omdat merendeel van de Young Adult vertaald is. Corinne Duyvis mag dan wel oorspronkelijk in het Engels schrijven, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar gaver: ook in de VS worden haar boeken namelijk lovend ontvangen. En met een Nederlandse auteur is het gesigneerd krijgen van Op de rand van het niets een stukje makkelijker!

2. Op de rand van het niets speelt zich af in Amsterdam

Een futuristisch Amsterdam welteverstaan. Ik lees niet vaak boeken die zich in Nederland afspelen. Des te gaver vind ik het daarom wanneer ik wél een boek tegenkom dat in Nederland plaatsvindt. Het leuke aan Op de rand van het niets is dat Corinne Duyvis verschillende plekken in en rondom Amsterdam in haar boek heeft verwerkt, wat het verhaal zowel herkenbaar als realistisch maakte.

3. De setting is heel gaaf

Zoals gezegd speelt het verhaal zich af in Amsterdam, maar niet in het Amsterdam dat wij kennen. In het Amsterdam van 2035 staat de wereld namelijk op het punt van ineenstorten door een naderende komeet. Denk aardschokken en -bevingen, denk tsunami’s, denk vuur en verwoesting. Het verhaal speelt zich het grootste deel van de tijd af op Schiphol, in een ruimteschip dat nog aan de grond staat. Corinne Duyvis wist het schip voor mijn ogen tot leven te wekken, met net genoeg details om duidelijk te maken hoe het schip er ongeveer uit ziet, en genoeg lege plekken om zelf invulling te geven aan de details ervan. Ik kon me goed inbeelden hoe de wereld van Denise eruit moet zien en dat ervaar ik altijd een groot pluspunt.

4. Hoofdpersoon Denise is autistisch

En Denise’s autisme zorgt ervoor dat je het naderende einde van de wereld net wat anders ervaart dan anderen dat zouden doen. Corinne Duyvis is zelf autistisch, dus weet waar ze het over heeft. Ik vond het heel bijzonder om vanuit Denise’s perspectief te mogen lezen. Het heeft mijn respect voor Denise’s doorzettingsvermogen enorm vergroot.

5. Sowieso zit dit boek boordevol diversiteit

Zo is Denise naast autistisch namelijk ook half-Surinaams. Sowieso zit het boek propvol verschillende geloofsovertuigingen, verschillende nationaliteiten, vol allerlei soorten mensen. Van mensen met autisme tot transgender mensen en aan rolstoelgebonden mensen. Corinne Duyvis heeft een enorm gevarieerde groep mensen een plek gegeven in haar boek. Zelf hou ik van diversiteit in boeken, aangezien het een weerspiegeling is van de ‘echte’ wereld. Wat ik vooral heel fijn vond is dat diversiteit er in Op de rand van niets er gewoon was, maar de plot hier verder niet om draaide.

6. Op de rand van het niets is (voor zover ik weet) een standalone

In de enorme zee vol series van tegenwoordig vind ik het vaak een verademing om een boek te lezen dat gewoon een begin, midden en een einde heeft. En dan bedoel ik een einde dat ook echt een einde is. Niet zo eentje waarvan je weet dat er nog minstens één deel moet komen om het verhaal af te ronden. Op de rand van het niets heeft zo’n fijn begin, midden en einde-einde. Ja, het is eventueel mogelijk om een tweede boek te schrijven, maar het hoeft niet. Heerlijk!

7. Dit boek zit vol spanning, avontuur en blijft continu onvoorspelbaar

Ik had tijdens het lezen oprecht géén idee waar Corinne Duyvis met het verhaal heen zou gaan. Sommige dingen leken onmogelijk, maar dan wist ze er toch weer een draai aan te geven. Ze wist me meerdere keren te verrassen met Denise’s keuzes. Het verhaal zit vol met avontuur en je bent gedurende het verhaal continu bezig met de spanning van het naderende einde van de wereld én natuurlijk met de vraag of het Denise zal lukken een definitieve plek te krijgen aan boord van het ruimteschip. Het boek leest heel fijn en verveelde me geen moment!

Kortom, genoeg redenen om Op de rand van het niets eens te gaan lezen. Nieuwsgierig naar de overige artikelen rondom de blogtour? Morgen is het de beurt aan Jaike vs. de boeken!

Staat Op de rand van het niets ook op jouw TBR?


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

3 gedachten over “Blogtour: 7x waarom je ‘Op de rand van het niets’ moet lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *