Eerste leven (#1) – Gena Showalter

Eerste leven (#1) – Gena Showalter

Wat gebeurt er met je na de dood? In de wereld waar Tenley (‘Ten’) in Eerste leven woont, is dat geen vraag. Tijdens je Eerste Leven dien je daar namelijk een keuze te maken voor één van de twee koninkrijken die het Eeuwige Leven vormen, na je dood: Myriad, waar de sterkste de macht heeft, of Troika, waar iedereen gelijk is. Donker en Licht. Het leven zoals wij dat kennen is daar slechts het begin, het Eeuwige Leven is waar het allemaal om draait.

Iedereen moet kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika (‘Licht geeft Zicht’) of Myriad (‘Macht is een Recht’)? De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood…

Hoewel Tenleys ouders haar al – voor veel geld – aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zeer aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke – en onmogelijke – manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nog iemand in de strijd, iemand met heel wat minder goede bedoelingen…

Deze wereld vormt de basis van het Tenleys verhaal. Een basis die me enorm intrigeerde. Waar beide koninkrijken in het begin een beetje wazig waren, werden ze naarmate het verhaal vorderde steeds duidelijker – en begon ik steeds meer een voorkeur te krijgen. Voor Tenley is de keuze niet zo makkelijk. Hoewel haar ouders haar al aan Myriad beloofd hebben, weigert ze namelijk het convenant te tekenen dat haar aan het donkere koninkrijk verbindt.

Als gevolg daarvan sturen haar ouders haar naar een soort gekkenhuis, waar ze wordt gemarteld in een poging haar over te halen een keuze te maken – voor Myriad welteverstaan. Say what? Ik vond het echt bizar dat haar ouders Tenley dit aandeden en ik vond Tenley des te sterker dat ze weigerde zich één van de koninkrijken in te laten martelen. Haar standvastigheid en sterke wil om zélf een keuze te maken vond ik bewonderenswaardig.

Gedurende het boek volgen we Tenleys weg naar haar beslissing. Een beslissing die haar niet gemakkelijk wordt gemaakt. Niet alleen vanwege haar slechte leefomstandigheden, maar ook omdat Tenley bijzonder is en beide koninkrijken haar koste wat het kost willen inlijven om Tenley voor hun eigen doeleinden te kunnen gebruiken. En daar willen ze héél ver voor gaan. Gena Showalter schuwt geweld niet en spaart ook absoluut niemand. Ze wist me voortdurend op het puntje van mijn stoel te houden en met slimme plotwendingen te verbazen.

Hoewel ook ik op een gegeven moment naar Tenley wilde schreeuwen dat ze eens een keuze moest maken (en dan wel het koninkrijk van mijn voorkeur, als het even kon ;)), snapte ik heel goed waarom ze het zo moeilijk vond. Zowel het donker als het licht hebben immers hun positieve en negatieve kanten. Gena Showalter laat je enorm twijfelen, meeleven en –voelen. Ik blijf de wereld die ze heeft neergezet enorm goed uitgedacht vinden, net als Tenleys pad en de strijd tussen de rivaliserende koninkrijken.

Eerste leven liet me voortdurend nadenken over goed en kwaad en tegelijkertijd genieten van een meeslepend avontuur vol actie en met twee heerlijke, knappe jongens die alles uit de kast halen om Tenley naar hun kant over te halen. Het einde stemde me zowel verdrietig als dat het me blij maakte. Gena Showalter heeft laten zien dat ze niet bang is om heftige beslissingen te nemen en ik ben dan ook héél benieuwd (en best een beetje bang) voor wat nog komen gaat.


Eerste leven | Gena Showalter | ISBN 9789402723403 | HarperCollins
446 pagina’s | Goodreads | recensie-exemplaar

Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *