Ik las ‘The Hate U Give’ – Angie Thomas

Ik las ‘The Hate U Give’ – Angie Thomas

Ineens was het er overal: The Hate U Give van Angie Thomas. Razend enthousiaste lezers, alleen maar positieve recensies en natuurlijk het actuele en ontzettend belangrijke thema dat perfect binnen de Black Lives Matter beweging past: dat ik nieuwsgierig was, is een understatement.

Starr Carter woont in een armoedige zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald wanneer Starr getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil. Hij wordt neergeschoten door een politieagent terwijl hij zelf ongewapend is.

Starr is verdrietig en in de war, en moet haar weg zien te vinden in een wereld vol ongelijkheid en vooroordelen. Op school denken ze dat Khalil het er zelf naar heeft gemaakt, en noemen ze hem een crimineel en zelfs een drugsdealer. Haar buurtbewoners gaan ondertussen de straat op in protest tegen de politie, die geen onderzoek wil doen naar de schietpartij.

Iedereen vraagt zich af: wat is er nu echt gebeurd?
Starr is de enige die daar antwoord op kan geven. Maar de waarheid spreken is lastiger dan ooit, want wat Starr zegt, of juist niet zegt, kan haar leven in gevaar brengen.

Wat. Een. Boek. Al na de eerste vijftig pagina’s woedden er allerlei emoties door me heen die eigenlijk niet meer zijn weggegaan: onmacht en woede, later vergezeld door ontzettend veel bewondering voor de prachtige Starr en haar familie. Dit boek is zó belangrijk. Als blanke zal ik dergelijke dingen ongetwijfeld nooit meemaken, maar voor mensen zoals Starr is dit gewoon de harde werkelijkheid. The Hate U Give zet je echt even met beide benen op de grond.

Ik vond de personages ijzersterk. Allen hadden ze een eigen doel in het verhaal, een eigen achtergrond en karakter. Hoe klein hun rol ook: elk personage deed ertoe. Ik vond het fascinerend hoe Angie Thomas elk personage tot leven wist te wekken, menselijk wist te maken.

Starr is echt zo’n stoere meid, ook al vindt ze dat zelf niet altijd. Ze moet zich zien te redden in twee totáál verschillende werelden en brengt het er ongelooflijk goed vanaf. Haar worstelingen, hetzij de dagelijkse beslommeringen of de gevolgen van die ene vreselijke avond, wisten me ontzettend te raken. Met Starrs familie heeft Angie Thomas bovendien een ontzettend warme, liefdevolle familie weten te schetsen. Een familie die het absoluut niet makkelijk heeft, maar die wel het beste van elke situatie probeert te maken en altijd het goede voor ogen heeft. Een voorbeeld voor velen!

Het onderwerp dat Angie Thomas aanspreekt is ontzettend pijnlijk en heftig. Toch weet ze te voorkomen dat The Hate U Give een te zwaar boek wordt. Sterker nog: door de hechte familiebanden en de luchtige humor is het boek naast eye-opening ook nog eens heel fijn om te lezen. Starr is namelijk zoveel meer dan enkel onderdeel van de schietpartij en Angie Thomas weet een hele fijne balans te creëren tussen alle narigheid en haar dagelijkse school- en thuisleven.

Is er dan ook nog een minpuntje te vinden? Wat mij betreft had die relatie met Chris niet gehoeven. Ik miste de chemie tussen beiden en vond hun relatie daarom niet erg geloofwaardig. Ik denk dat het ‘spagaatgevoel’ waar Starr zo mee worstelde minstens zo treffend verwoord had kunnen worden met een blanke, toegewijde vriendin.

Al met al vond ik dit boek zó krachtig en indrukwekkend. Ik ben diep onder de indruk van de prachtige en doeltreffende wijze waarop Angie Thomas dit ontzettend pijnlijke maatschappelijke probleem weet te verwoorden. Ik hoop dan ook dat dit boek voor velen een eye-opener zal zijn.


The Hate U Give | Angie Thomas | ISBN 9789048837175 | Moon Young Adult
356 pagina’s | Goodreads | recensie-exemplaar

Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Eén gedachte over “Ik las ‘The Hate U Give’ – Angie Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *