De mensenmarkt (#2) – Donna Freitas

De mensenmarkt (#2) – Donna Freitas

De mensenmarkt is het vervolg op Unplugged, dat me erg wist te verrassen door de originele setting. Toen Donna Freitas voor YALfest naar Nederland kwam, besloot ik ook het tweede deel aan te schaffen (en uiteraard direct te laten signeren). Door Unplugged had ik hoge verwachtingen van De mensenmarkt. Misschien wel iets te hoog…

Door haar zus, die bereid was Skye op te offeren voor haar eigen plannen, en door Rain, die tegen haar heeft gelogen over bijna alles. Maar het allerergste is misschien wel dat het Skye en haar vrienden niet gelukt is om de plannen tegen te houden die de Echte Wereld heeft voor de mensen zijn ingeplugd zijn. De Mensenmarkt is geopend en Inara, Skye’s beste vriendin, is te koop. Al snel komt Skye erachter dat zij zelf ook wordt opgejaagd door een premiejager die vastbesloten is haar daar als volgende af te leveren.

Skye heeft geen zin om nog langer een pion te zijn in het spel van anderen maar ze is misschien wel de enige die kan stoppen waar haar familie mee is begonnen. En dat moet ze doen voordat het voor iedereen in de Appwereld te laat is.

De mensenmarkt bleef namelijk vrij vlak. De eerste helft vond ik sowieso vrij weinig spannend. We lezen enkel hoe Skye zich na het verraad van haar zus en Rain nogal verward voelt en verder gebeurde er eigenlijk niets. Zoals ze het zelf omschrijft: “Ik weet niet zo goed waar ik thuishoor in deze wereld. Of bij wie ik hoor.” Haar verwarring en emotie had voor diepgang kunnen zorgen, maar haar emoties kwamen echter niet zodanig bij me binnen dat ik erg meeleefde met Skye.

Waar in Unplugged de vrienden van Skye een behoorlijke bijrol hadden, waren de bijrollen in De mensenmarkt weggelegd voor slechts een enkeling uit het eerste deel. Een groot deel van Skye’s  tijd ging echter op aan een nieuwe jongen, waar – hoe kan het ook anders – ze gevoelens voor krijgt. Hallo liefdesdriehoek. Zo jammer! Wat me bij de liefdesdriehoek voornamelijk tegenstond is dat Skye tijdens De mensenmarkt bij vrijwel elke tegenslag haar voorkeur lijkt te wijzigen, wat behoorlijk wispelturig op me overkwam.

Helemaal aan het begin en daarna wat later in het verhaal krijgen we een inkijkje in de mensenmarkt en hoe deze eruit komt te zien. De mensenmarkt is iets waar ik enorm nieuwsgierig naar was nadat Skye’s lichaam het eerste proefobject bleek in Unplugged. Het inkijkje blijft echter ook echt een inkijkje, want behalve een soort tentoonstelling krijgen we er nog weinig van te zien. Ik hoop dan ook dat dit tijdens het derde deel meer de focus krijgt, zodat het hopelijk ook gaat leven. Veiling, anyone?

Nadat bekend wordt dat de mensenmarkt binnenkort van start zal gaan, smeed Skye een vaag plan om de mensenmarkt (tijdelijk?) te stoppen. Ik noem het plan bewust vaag, omdat ik het eigenlijk niet zo goed uitgewerkt vond. Je zou denken dat het stoppen van zo’n enorme organisatie een heel karwei is en dus niet zonder slag of stoot gaat. In werkelijkheid bleef het plan zelf vrij oppervlakkig en ging de missie erg snel. Liever had ik een groter gedeelte van het boek gewijd willen zien aan de planning, aan meerdere verkenningen en oefenmomenten en uiteindelijk de missie zelf: veel spannender en uitgebreider. Tegelijkertijd was ik allang blij dat er eindelijk iets gebeurde, dus kon ik het ook weer niet enorm storend vinden.

Je kunt in elk geval wel stellen dat dit boek niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed. Nadat ook het einde erg abrupt stopte, bleef ik met een behoorlijk meh-gevoel achter. Toch viel niet alles tegen. Zo las het boek door Donna Freitas’ schrijfstijl wel vlot, had ik het boek in één zit uit en was ik wel blij met bepaalde ontwikkelingen rondom een familielid, die er uiteindelijk voor zorgde dat er wat meer leven in het verhaal kwam.

Ik hoop ontzettend dat dit slechts een overbrugging was voor een fantastisch derde deel vol actie en bijbehorende spanning. Ik zal Het geheugenvirus in elk geval met wat lagere verwachtingen benaderen.

Lees ook mijn recensie van:
Unplugged (#1)  


De mensenmarkt Donna Freitas | ISBN 9789020678895 | Blossom Books | 385 pagina’s | Goodreads

 


Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *