Muren van verraad – Nova Ren Suma

Muren van verraad – Nova Ren Suma

Muren van verraad

Bij Muren van Verraad vond ik het van te voren lastig om te beoordelen of ik dit boek wilde lezen. De cover trok me wel en de achterflap klonk goed, maar ik ben niet bepaald een thriller lezer. Helemaal niet, zeg maar. Iets met te veel fantasie en ’s avonds nog willen slapen. Toen ik dit boek bij bol.com mee kon nemen, besloot ik echter toch de gok te wagen. Wat blijkt? Soms moet je toch even uit je comfortzone stappen.

Amber zit vast in Aurora Hills, een beveiligde jeugdinrichting. Als op een nacht alle sloten openspringen, ontstaat er totale gekte onder de 42 meisjes die er hun straf uitzitten. De een grijpt haar kans om te ontsnappen, de ander weet niet wat ze met de nieuw verworden vrijheid aanmoet.

Violet is een danseres die op het punt staat naar New York City te vertrekken om als ballerina door te breken. Hoewel uiterlijk onbewogen en als altijd met zichzelf ingenomen en egoïstisch, kan ze de dood van haar vriendin Orianna niet vergeten. Niet omdat ze zich schuldig voelt, maar vanwege het mogelijke effect ervan op haar huidige leven en haar dansopleiding aan het prestigieuze Juilliard.

Langzaam wordt duidelijk dat Amber en Violet nauw met elkaar verbonden zijn door Orianna. Ook zij had een glorieuze toekomst als ballerina voor zich liggen, maar anders dan Violet moet ze knokken voor ieder klein kansje in het leven. Desondanks is Violet jaloers op Ori, wetende dat zij nooit zal kunnen tippen aan Ori’s natuurlijke talent voor ballet. Als er twee concurrentes worden vermoord, belandt Ori in Aurora Hills.

Krijgt een schuldige uiteindelijk altijd haar verdiende straf? Of zal een onschuldige voor altijd de last van de schuld blijven dragen?

Vanaf de eerste bladzijde blies Nova Ren Suma me weg met haar schrijfstijl. Zo mooi, zo uniek! Om even te proeven, een paar zinnen van de eerste bladzijde: ‘We waren als benzine die naar een brandende lucifer toe raasde. We waren als ontblote tanden. Gebalde vuisten. Een op hol geslagen horde blote voeten. We gingen uit ons dak, dat zou iedereen doen. We verloren ons idiote gezonde verstand.’ (Muren van Verraad, p. 9). Ik vind het zó mooi omschreven. Vanaf die allereerste bladzijde wist ik het dan ook zeker: ik ben verliefd op de schrijfstijl van Nova Ren Suma.

Het was voor mij vervolgens een enorm pluspunt dat het verhaal me ook enorm bleek te boeien. Het boek is opgedeeld in meerdere delen, waarvan elk deel wordt verteld vanuit het perspectief van ofwel Amber, die in een jeugdgevangenis zit, ofwel Violet, een veelbelovende ballerina die aangenomen is voor Julliard. Vooral de stukken vanuit het perspectief van Amber vond ik erg boeiend: zij vertelt over het leven in de gevangenis, over haar medegevangenen, over misdaden, over het feit dat eigenlijk ieder mens grijs is. Niemand is helemaal slecht, of helemaal goed. Violet daarentegen vertelt over haar leven als ballerina, haar vriendin Orianna en een vreselijke, voor de lezer nog onbekende, gebeurtenis die iets met de vriendinnen Violet en Orianna te maken heeft. Nova Ren Suma pelt bij de verhalen van beide meisjes laagje na laagje af, waarbij we steeds een glimp van de waarheid opvangen, totdat de waarheid aan het einde aan het licht komt.

Op het eerste gezicht lijken de verhalen van beide meisjes helemaal niets met elkaar gemeen te hebben. Nova Ren Suma weet de twee verhaallijnen echter afzonderlijk van elkaar boeiend te houden en tegelijkertijd op een geweldige manier met elkaar te verweven. Zeker aan het einde, toen de ontknoping naderde en de scheidingslijn tussen werkelijkheid en fantasie vervaagde, werd ik compleet meegesleept in het verhaal. Ik was aan de pagina’s gekluisterd. Toen ik de laatste regel uitlas bleef ik dan ook even versuft zitten, ik was echt even helemaal van de wereld. Nova Ren Suma’s woorden hebben een diepe indruk op me gemaakt en dat kan zelfs het ietwat vage einde (frustrerend, maar wel passend) niet wegnemen.

Muren van Verraad is ontzettend bijzonder en mysterieus, met een prachtige schrijfstijl die diepe indruk op mij heeft gemaakt. Het is een ontzettend mooi verhaal met vele lagen die op slimme wijze worden ontrafelt en samengevoegd. Muren van Verraad is daarmee een boek dat me nog lang zal bijblijven.

4.5 ster


Muren van verraad | Nova Ren Suma | 9789045209821 | Karakter | 352 pagina’s | Goodreads

Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *