Reboot (#1) – Amy Tintera

Reboot (#1) – Amy Tintera

Reboot Ik had Reboot al een aantal jaar op het oog. Toch kocht ik het Engelse boek steeds maar niet. Toen Best of YA het boek besloot uit te geven, sprong ik een gat in de lucht. Hebben! Die cover vergeef ik ze dan maar even – ik vond de zwarte veel mooier. Mijn verwachtingen voor dit boek waren dus vrij hoog en ik hoopte maar dat Amy Tintera ze kon waarmaken.

De zeventienjarige Wren Connolly werd vijf jaar geleden neergeschoten. Na 178 minuten kwam ze weer tot leven – als Reboot.

Reboots zijn ongekend sterk, snel en onkwetsbaar, maar hoe langer ze dood zijn geweest hoe minder menselijk ze terugkeren. Wren is met haar 178 minuten de dodelijkste Reboot die er is. Callum Tweeëntwintig daarentegen is nog praktisch menselijk.

Wren moet hem opleiden tot soldaat, maar Callum is langzaam, stelt te veel vragen en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De training verloopt moeizaam, maar Callum maakt iets in haar los. Als ze in zijn buurt is, voelt ze zich menselijker dan ooit. Wren heeft nog nooit een bevel genegeerd, maar wanneer ze het bevel krijgt om Callum te elimineren besluit ze alles op alles te zetten om hem te redden.

Wren is een Reboot. Ze is overleden aan schotwonden in een wereld die overheerst wordt door het KDH-virus. Sinds het oprukken van dat virus herrijzen veel overledenen als een snellere, sterkere en mooiere versie van zichzelf. Maar hoe langer je dood bent geweest, hoe minder menselijk je als Reboot bent. Wren is 178 minuten dood geweest en is daardoor berucht, zowel onder de Reboots als onder de mensen. Ze is kil, afstandelijk, emotieloos en doet zonder morren wat haar bevolen wordt.

Callum 22 hoort bij de nieuwe lichting Reboots. Doordat hij slechts 22 minuten dood is geweest, is hij praktisch menselijk. Hij is vrolijk, goedlachs, speels én geïnteresseerd in Wren, zijn tegenpool in alles. Callum en Wren hebben een geweldige dynamiek samen en groeien enorm door elkaars aanwezigheid. Callum wordt harder, iets wat essentieel is als je als Reboot wil overleven. Wren wordt daarentegen steeds menselijker, ondanks dat ze niet had verwacht ooit nog emoties te voelen. Ze vormen steeds meer een team. Ik was blij dat Amy Tintera duidelijk Callums waarde liet zien, maar dat ze Callum Wren nooit liet overschaduwen. Reboot is en blijft Wrens verhaal.

Met het virus dat mensen doodt en laat herrijzen tot machtige, maar emotieloze versies van zichzelf, heeft Amy Tintera een ongelooflijk interessante wereld geschapen. Persoonlijk had ik graag nóg meer over de geschiedenis van de Reboots te weten gekomen, maar ik vind het wel passend bij het verhaal dat je hier niet te veel over meekrijgt. Reboots stellen immers geen vragen en het verhaal wordt nou eenmaal verteld vanuit Wrens perspectief.

Amy Tintera’s schrijfstijl is enorm fijn. De kille en privacyloze Rebootvertrekken, de sloppenwijken waar ze hun invallen doen… ik zag alles zo voor me. Amy Tintera schrijft zonder poespas, gewoon rechttoe rechtaan. Ik ging zo in het verhaal op dat de letters bijna onzichtbaar leken en het verhaal zich in plaats daarvan voor mijn ogen ontvouwde.

Amy Tintera eindigt Reboot vol actie. Ze bezorgd ons echter geen hartverzakkende cliffhanger, maar rond de actie netjes af. De laatste pagina eindigt daardoor op een manier waardoor je de maanden tot het verschijnen van Rebel goed kan overbruggen. Ergens luchtte dat me enorm op, maar aan de andere kant had ik gehoopt op een allesverwoestende cliffhanger. Dat had Reboot eigenlijk wel verdiend. Ondanks dat maakt ook dit einde je wel nieuwsgierig naar het hopelijk veelbelovende tweede deel, dat dit najaar al in het Nederlands zal verschijnen.

4.5 ster


Reboot | Amy Tintera | 9789000350223 | Best of YA | 296 pagina’s | Goodreads

Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *