Surf! – Chris Vick

Surf! – Chris Vick

Surf
De laatste tijd heb ik het gevoel dat er een golf aan bijzondere contemporary boeken worden vertaald en uitgegeven. Zo ook Surf! van Chris Vick die gaat over surfen en hoe deze hobby het leven van een jongen totaal op zijn kop zet. Ik vind de cover echt prachtig, ik blijf er maar naar kijken. Wat ik van de inhoud vond?

Surf! gaat over de vijftienjarige Sam, die tegen zijn zin naar Cornwall verhuist, waar zijn vader jaren geleden in zee is omgekomen. Sam is doodsbang van water, maar om in de buurt te kunnen zijn van zijn spannende buurmeisje Jade en haar vrienden, die allemaal geweldig kunnen surfen, zet hij zich over zijn angst heen. Het duurt niet lang of hij redt zich aardig, ook al vinden Sam en haar vrienden hem maar een een groentje: een ‘kook’.

Jade is als schrikdraad waarvan je nooit weet of er stroom op staat of niet, maar Sam raakt helemaal in haar ban. De vriendengroep droomt ervan ooit bij de Duivelshoorns te surfen, een legendarisch eiland waar monstergolven zouden zijn. Als Sam een zeekaart in het huis van zijn oma vindt, met daarop de Duivelshoorns, grijpt hij zijn kans om indruk te maken op Jade en haar vrienden. Maar is surfen bij de Duivelshoorns wel zo’n goed idee?

In Surf! maken we kennis met Sam, een lieve, schuchtere en nerdy jongen. Samen met zijn moeder en zusje verhuist hij van de stad naar een klein, krakkemikkig huisje aan de kust. Daar ontmoet hij Jade, die met haar hond en vader in het huisje naast hen woont. Jade neemt Sam al gauw onder haar hoede en terwijl Sam in de ban raakt van Jade, introduceert Jade hem in de wereld van het surfen. In het begin snapte ik de allure van Jade en haar vriendengroep niet zo. Ik vond het maar een raar zooitje surfers en begreep niet wat Sam nou zo in hen aantrok. Gedurende het verhaal besefte ik echter het echter steeds beter: ze staan voor vrijheid, voor doen wat je wil en je passie achterna jagen.

Chris Vick heeft een geweldige gave om de magie van het surfen in woorden over te brengen. Hij rijgt prachtige zinnen aaneen en weet de sfeer perfect neer te zetten. De roes, de kick, de euforie achteraf. Ik kan het me zó voorstellen. Ik werd meegesleept op de golven en dat terwijl ik nog nooit op een surfboard heb gestaan. Surf! voelde heel bevrijdend. Het was net alsof ik weer even vijftien, zestien jaar oud was. Je ziet Sam opgroeien, vallen en weer opstaan. Zo komt hij regelmatig in de problemen, wordt hij vrij rebels, maar leert hij ook veel.

Ik vond Surf! in die zin een heel mooi en rauw boek. Het blies me echt omver, verraste me net als de monstergolven in het boek dat doen bij Sam en zijn vrienden. Het einde kwam dan ook heel hard aan, maar aan de andere kant… een passender einde bestaat denk ik niet. Surf! is dan ook een hele mooie en bijzondere contemporary die je zeker aan je verzameling moet toevoegen als je van dit genre houdt. Het boek is mij in elk geval positief bevallen!

4 ster


Surf! | Chris Vick | 9789025761936 | Gottmer | 384 pagina’s | Goodreads

Volg Infinite Stories: Bloglovin'InstagramFacebookTwitterGoodreads

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *